Bij een eikenhouten vloer is een afwerklaag altijd nodig om de houten vloer te beschermen. Voor eikenhout zijn vele behandelingen mogelijk. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit opties als olie, lak, hardwax of wax. Hierdoor heeft u altijd de afwerking die bij u past! Daarnaast zijn er nog afwerkingen mogelijk als verouderen, roken of borstelen. De behandeling en afwerking die u kiest bepalen voor een groot deel de kleur en uitstraling van de vloer, ook wel het karakter.

Geborstelde eiken vloer: Net wat anders.

Een geborstelde eiken vloer geeft uw vloer een uniek karakter. Bij het borstelen wordt zacht hout door staalborstels tussen de harde nerven weggeslagen. Hierdoor wordt de nerfstructuur van het hout duidelijker zichtbaar. Er ontstaat meer structuur, welke voelbaar is in de vloer.

Heftig en rustig borstelen

Er zijn verschillende manieren om te borstelen; heftig en rustig. Bij heftig borstelen wordt het proces met meer gewicht uitgevoerd. Hierdoor zal de kleurolie nog meer naar de nerven toetrekken. Bij het licht borstelen zal de vloer matter ogen dan standaard geoliede vloeren. Om te kijken welke manier van borstelen bij u past, zou u onze samples moeten zien. Hierdoor krijgt u het best beeld bij een geborstelde houten vloer.

Geborstelde eiken vloer in witte olie; de olie gaat in de nerf van het hout zitten.

Afwerking geborstelde eiken vloer

Geborstelde eiken vloeren kunnen erg mooi afgewerkt worden met bijvoorbeeld een witte olie. De kleurpigmenten van olie trekken wat meer naar de nerf toe, dit zorgt voor een andere uitstraling. Wanneer u naast een geborstelde, ook een gerookte eiken vloer heeft, ontstaan er duidelijke contrasten. De houtnerven steken dan sterk wit af tegen het donker gerookte hout. Dit zorgt voor een schitterende uitstraling.

Wilt u wel een geborstelde vloer, maar niet dat de houtnerven opvallen? U kunt dan kiezen voor een naturel olie of hardwax.

Veel mogelijkheden voor een geborstelde eiken vloer

Door de verschillende soorten borstelen en mogelijke combinaties met andere afwerkingen, zijn er veel verschillende uitstralingen mogelijk. Ook is het mogelijk een geborstelde eiken vloer te combineren met vloerverwarming. Bovendien kan deze vloer gelegd worden in verschillende typen woningen, van vrijstaand en twee-onder-een-kap tot rijtjeswoningen en appartementen. Wij laten u graag bij ons in de showroom of bij u thuis voorbeelden zien. Voor vragen kunt u contact met ons opnemen. Daarnaast kunt u op onze offertepagina terecht voor een prijsindicatie.

Gerookte eiken vloer

Een gerookte eiken vloer, is een nieuwe eiken vloer met een vergrijsd effect alsof deze al tientallen jaren oud is. Dit is mogelijk door de planken te behandelen met ammoniak vloeistof. Dit wordt ook wel ‘roken’ genoemd. In een speciale, afgesloten rookkamer wordt het hout behandeld met ammoniak. Hierdoor treedt verkleuring op, door een chemische reactie tussen de tannine (ook wel ‘looizuur’ genoemd) in het hout en de ammoniakdamp. Eiken is een van de weinige houtsoorten die gerookt kan worden, omdat eiken looizuur bevat. Baltussen Parket heeft een uitgebreid assortiment aan gerookte vloeren.
Vergrote kleurnuances tussen de planken

Het roken van eiken planken vloer zorgt voor vergrote kleurnuances tussen de plank {afbeelding invoegen} Iedere plank bevat namelijk een andere hoeveelheid looizuur. Dit komt door verschillende natuurlijke omstandigheden waar de eikenboom aan blootgesteld is. Voorbeelden zijn: zon, wind en regen. Hierdoor kleurt de ene plank lichter of donkerder wanneer deze gerookt wordt, dan een andere plank. Dit geeft een uniek effect, waardoor de vloer nooit gaat vervelen.

kleurnuances door roken

Voordelen gerookte eiken vloer

De voordelen van een gerookte eiken vloer zijn:
een gerookte eiken vloer zorgt voor een verouderde look, die past in uiteenlopende interieurstijlen;
het roken van een eiken vloer geeft een zeer unieke uitstraling;
Een bijkomend effect van het roken, is dat gerookte eiken vloeren minder tot niet zullen vergelen. Ze worden naar verloop van tijd onder invloed van de UV-straling van het zonlicht wat lichter.

Enkel of dubbel gerookt

De intensiteit en de tijdsduur van het roken bepalen hoe donker de vloer wordt. Er wordt vaak gesproken over enkel gerookt en dubbel gerookt. Hoe zwaarder de vloer gerookt wordt hoe donkerder en grotere kleurnuances ontstaan.

{afbeelding invoegen enkel en dubbel roken}

Het roken van een vloer kan ook gecombineerd worden met andere behandelingen, zoals borstelen of verouderen.

Behandeling gerookte eiken vloer

Een gerookte houten vloer moet afgewerkt worden met olie. Een naturel olie zorgt voor een bruin, zwarte vergrijsde uitstraling.

Eiken vloer gerookt wit geolied

Kiest u voor een witte of grijze olie dan worden de donkere delen in het hout versterkt en komt de tekening van het hout heel duidelijk naar boven. Het lijkt dan alsof er een dunne laag witte of grijze olie over de vloer heen ligt. Bekijk hieronder zelf het resultaat

Eiken geborsteld met witte olie

Is een gerookte eiken vloer iets voor u?

Een gerookte eiken vloer is ideaal voor mensen die houden van een drukke, levendige vloer met veel kleurverschillen tussen de planken. Is een gerookte eiken vloer iets voor u? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden of vraag direct online een vrijblijvende offerte aan via onze offertepagina.

Eiken verouderde vloer

Eiken verouderde vloeren geven uw woning een doorleefd karakter. Deze vloeren zijn populair, en daarmee gewild. De vloer is nieuw, maar ziet er door het verouderen uit als een doorleefde vloer. Er zijn verschillende verouderingsprocessen mogelijk. Ieder heeft zijn eigen unieke eigenschappen en uitstraling.

Verouderingsprocessen

Er zijn verschillende methoden voor het verouderen van een vloer. Verschillende gereedschappen kunnen gebruikt worden om de planken een geleefde uitstraling te geven. Een voorbeeld is de vloer trommelen. Dit houdt in dat de planken in een trommel gestopt worden met harde materialen als moeren en bouten. Deze voorzien de vloer van extra deuken, om het effect van het verouderen nog sterker te maken. Met een loogbeits of door het roken van de planken, kan de vloer een verweerde, grijze kleur krijgen. Als laatste is het borstelen van de planken een manier om de houtnerf beter zichtbaar te maken. Hiermee blijft een later aangebrachte kleur op een unieke manier achter in de open geborstelde houtstructuur.

Eiken verouderde vloer

Interieur eiken verouderde vloer

Een verouderde vloer past in ieder interieur, van modern tot klassiek. Kortom: eiken verouderde vloeren zijn toepasbaar binnen zeer uiteenlopende interieurstijlen. Een bijkomend voordeel van eiken verouderde vloeren, doordat ze verouderd zijn, beschadigingen minder snel zichtbaar worden.

Eiken verouderde vloer met vloerverwarming

Vloerverwarming in combinatie met een eiken verouderde vloer behoort ook tot de mogelijkheden. De eiken duoplank is perfect om te verouderen, door zijn minimale werking.

Bent u op zoek naar een nieuwe vloer, maar houdt u van een authentieke uitstraling? Dan is een verouderde eiken vloer voor u een interessante optie. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Eiken vloer oliën

Een eiken houten vloer dient altijd met een afwerklaag als bescherming te worden behandeld. U kunt hierbij kiezen uit onder anderen lak of olie. Lak en naturel olie geeft de vloer vrijwel geen kleur, in de meeste gevallen wordt de vloer hierdoor iets geler.

Voor een totaal andere kleur en uitstraling biedt Baltussen Parket een ruim assortiment met kleuroliën. Denk hierbij aan basiskleuren als zwart, wit en grijs, maar ook kleuren als walnoot, antique oak en sand. Met een kleurolie zijn er tal van mogelijkheden. Baltussen Parketvloeren kan u in de showroom maar ook bij u thuis tal van mogelijkheden laten zien.

Lichte en donkere vloeren

Naast de vele kleuroliën, biedt het assortiment van Baltussen Parket ook de mogelijkheid om de vloer te verlichten of juist een donkere uitstraling mee te geven. Zo zorgt een witte of naturel olie voor een lichte vloer met een frisse en moderne uitstraling, terwijl de donkere kleuroliën een warme en sfeervolle uitstraling creëren.Past een geoliede eiken vloer bij u?

Wij komen graag vrijblijvend op bezoek met voorbeeldvloeren zodat u een goede indruk krijgt van de sfeer die de vloer uit kan stralen. Tevens kunt u direct online een vrijblijvende offerte aanvragen via de offertepagina.

De voordelen van een geoliede vloer

De voordelen van een geoliede vloer zijn onder anderen:

 • een ruim assortiment aan kleuren;
 • de mogelijkheid een eiken vloer een totaal andere uitstraling te geven;
 • gemakkelijk in onderhoud.

Kleurolie ook op een bestaande houten vloer

Niet alleen nieuwe parketvloeren zijn te behandelen met kleurolie. Een houten vloer die u al jaren heeft liggen is ook te restylen met kleurolie. De vloer wordt tijdens deze behandeling eerst kaal geschuurd. Hierna kan elke kleurolie worden toegepast op uw vloer. Kleurolie is echt niet met elke houtsoort te combineren. De meest geschikte houtsoort om te behandelen met kleurolie is eiken.
Ruime keuze uit merken en kleuren bij Baltussen Parket

Wanneer u kiest voor kleurolie zijn er tal van mogelijkheden. Baltussen Parketvloeren werkt met meerdere merken kleurolie. Dit omdat elk merk zijn eigen kleuren heeft, hierdoor is bij elk merk de uitstraling weer anders. De merken waar wij mee werken zijn; Woca, Rubio Monocoat en Lecol. Tevens werken wij met een speciale vloeistof die het effect van een gerookte vloer creëert. Deze wordt voor de kleurolie aangebracht op uw vloer, hierin zijn de mogelijkheden ook uitgebreid.

Eiken vloer lakken

Een eiken houten vloer dient altijd met een afwerklaag als bescherming te worden behandeld. U kunt hierbij kiezen uit onder anderen lak of olie. Lak en naturel olie geeft de vloer vrijwel geen kleur, in de meeste gevallen wordt de vloer hierdoor iets geler.

Een gelakte eiken vloer heeft weinig onderhoud nodig. De lak breng je aan op de eiken houten vloer en sluit de vloer volledig af. Deze laag op het hout is een sterke bescherming en kan ook tegen water. Het onderhoud dat nodig is, is gemakkelijk te doen met bijvoorbeeld een bezem of stofzuiger. Hier heeft u profijt van op de lange termijn; groot onderhoud is gemiddeld pas nodig na 10 tot 15 jaar. Een gelakte eiken vloer is verkrijgbaar met verschillende glansgraden: zijdeglans, mat en extreem mat. De glansgraad bepaalt voor een groot deel de uitstraling van uw vloer.

Past een gelakte eiken vloer bij u?

Wij komen graag vrijblijvend op bezoek met voorbeeldvloeren zodat u een goede indruk krijgt van de sfeer die de vloer uit kan stralen. Tevens kunt u direct online een vrijblijvende offerte aanvragen via de offertepagina.

De voordelen van een gelakte vloer

 • De voordelen van een gelakte vloer zijn onder anderen:
  weinig onderhoud;
 • verschillende glansgraden mogelijk;
 • goede bescherming.

Eiken hardwax vloeren

Eiken hardwax vloeren combineren de positieve eigenschappen van lak en olie. Hardwax is een mengsel van olie en lak. Hardwax beschermt het hout tegen vocht; de hardwax verzadigd het hout zodat deze waterafstotend wordt.

U kunt bij eiken hardwax vloeren kiezen tussen de glansgraden: glans, zijdemat of mat. Daarnaast zijn ook verschillende kleurvariaties mogelijk.

Het dagelijks onderhoud van een eiken hardwax vloer bestaat uit het wissen, vegen en/of stofzuigen van uw vloer. Verder is het belangrijk dat u vuil zo snel mogelijk wegneemt. Eens in de vijf jaar heeft de vloer intensief onderhoud nodig. Dit kan zonder voortijdig schuren.

Kortom, met een eiken hardwax vloer haalt u een vloer in huis die goed bestand is tegen vocht, minder makkelijk vuil aantrekt en daardoor gemakkelijker te reinigen is. Bovendien is hardwax plaatselijk bij te werken (tenzij u voor een gekleurde hardwax kiest, dan is dit lastiger).Onze hardwax merken voor eiken vloeren

De merken die wij aanbieden voor eiken hardwax vloeren zijn Osmo, Woca en Blue Dolphin.

Osmo
Van oorsprong Duits bedrijf en een van de leidende fabrikanten en aanbieder van moderne kant en klare producten. Osmo vertegenwoordigd prachtige vloeren. Daarnaast zijn alle afwerkingen van Osmo gebaseerd op natuurlijke oliën en wassen. Dit zorgt voor een natuurlijke en milieuvriendelijke afwerking zonder gezondheidsrisico’s.

Woca
Woca is een Deens bedrijf met 60 jaar ervaring met het onderhouden van houten trappen, vloeren en meubels. Dit merk heeft verschillende loog, zeep en olieproducten ontwikkeld voor de basisbehandeling, de verzorging en het onderhoud van hout.

Blue Dolphin
Blue Dolphin is de specialist als het gaat om duurzame bescherming van houten vloeren, terras of meubels; ze hebben meer dan 20 jaar ervaring. Dit bedrijf maakt eerlijke, duurzame kwaliteitsproducten met respect voor het milieu en veiligheid. Daarom heeft Blue Dolphin ook de dolfijn als beeldmerk gekozen; de dolfijn is een intelligent en schoon dier, en blauw staat voor betrouwbaarheid.

Wie is Baltussen

Baltussen Vloeren is altijd op zoek naar een goed gesprek! Wij verkopen niet gewoon vloeren, maar een levenslange belevenis. Kom inspiratie opdoen in onze showroom, of maak een afspraak en haal onze showroom naar u thuis.

 

 • Ervaring met het leggen van vloeren sinds 1974
 • Eigen team van parketteurs
 • Jarenlange ervaring met het leggen van houten vloeren op vloerverwarming
 • Webshop met onderhoudsproducten voor uw vloer