Waarom uw vloerverwarming en houten vloer via Baltussen Vloeren laten verlopen?

Baltussen Vloeren is uw enige aanspreekpunt

U kunt zowel de vloerverwarming, de lijm, de dekvloer, de houten parketvloer én de houten vloer in zijn geheel door Baltussen Vloeren laten verzorgen. Hierbij wordt de kwaliteit van alle disciplines door ons gegarandeerd. Wij nemen onze verantwoordelijkheid en durven garant te staan voor de kwaliteit van de gehele vloer, van begin tot eind. Al onze partners hebben meer dan 30 jaar ervaring in eigen vakgebied en zijn een volwassen speler in eigen industrie. Kort gezegd: u bent de opdrachtgever voor Baltussen Vloeren, en wij zorgen ervoor dat alle disciplines, op eigen onderdeel, kwaliteit leveren.

  • Eén aanspreekpunt tijdens het hele proces rondom uw vloer én vloerverwarming
  • Garantie vloerverwarming en houten vloer onder één dak
  • Totaalservice voor marktconforme prijzen
  • Eerlijk en deskundig advies en begeleiding van begin tot eind
  • Er wordt gebruik gemaakt van nieuwe technieken en de meest innovatieve producten

Bij Baltussen Vloeren garanderen we dat een mooie houten vloer altijd gecombineerd kan worden met een energiezuinige woning, met daarbij alle overige voordelen van vloerverwarming. Een houten vloer moet warmte doorgeven en comfortabel aanvoelen.
Vaak worden er bij nieuwbouw of verbouwing tegenstrijdige beloftes gedaan wanneer er gesproken wordt over houten vloeren in combinatie met vloerverwarming. De oorzaak is vaak dat er niet voldoende kennis is bij woningbouwcorporaties.

Wij leggen al meer dan 10 jaar houten vloeren op vloerverwarming. De afgelopen jaren wordt er steeds meer gekozen voor vloerverwarming als hoofdverwarming in een woning. Wij vertellen in onderstaande artikel alles over houten vloeren in combinatie met vloerverwarming.

Wat is vloerverwarming?

Vloerverwarming is misschien wel een van de oudste manier van verwarming in woningen. In de Romeinse tijd werd vloerverwarming al toegepast. Vloerverwarming wordt aangebracht in of op de dekvloer waarna er middels elektriciteit of warm water warmte wordt afgegeven. Vloerverwarming verwarmt een vloer gelijkmatig. Vloerverwarming kan de radiatoren in uw woning, winkel of kantoorpand vervangen wanneer het stralingsoppervlak voldoende groot is. De warmteafgifte van een vloer is afhankelijk van een aantal factoren zoals de dikte van de vloer en het type hout.

Voordelen van vloerverwarming

Door het grotere stralingsoppervlak en lagere temperatuur bij vloerverwarming, kan de luchttemperatuur laag blijven wat zorgt voor een prettige warmte in huis. Vloerverwarming heeft een laag energieverbruik, omdat de ruimte met een lagere luchttemperatuur verwarmd kan worden. Bij gebruik van vloerverwarming als hoofdverwarming, zijn er geen radiatoren meer nodig. Zo heeft u meer woonruimte.

Waarom vloerverwarming onder uw houten vloer?

  • Geen zichtbare radiatoren meer in de ruimtes
  • 10% zuiniger ten opzichte van hoge temperatuur systemen
  • Constante temperatuur in huis
  • Hygiënischer dan radiatoren
  • Betere handhaving van luchtvochtigheid
  • Voelt comfortabeler aan door stralingswarmte
  • Neemt geen praktische ruimte in beslag

Welke type vloerverwarming kiest u onder een houten vloer?

Innovatieve systemen en gepatenteerde slijpmachines maken vloerverwarming in iedere situatie en iedere woning mogelijk. Bij nieuwbouw wordt vaak gekozen voor een gebonden systeem. Bij verbouwing ligt de dekvloer al waardoor in deze gevallen gekozen wordt voor een ingeslepen vloerverwarming. Bovendien maken estrichplaten vloerverwarming mogelijk in oude panden met ongelijke constructies of houten constructies.

Met behulp van de inslijpmethode worden sleuven aangebracht in een bestaande dekvloer. De verwarmingsbuizen worden verwerkt in deze sleuven waardoor er niet opnieuw een hoogte van 5 tot 6 centimeter bij hoeft te komen, zoals bij traditionele bindvloeren wel het geval is. Vanzelfsprekend wordt ook de traditionele vloerverwarming gelegd. De verwarmingsbuizen worden hierbij gebonden op een kwalitatief hoogwaardige bindvloer.

Baltussen Vloeren werkt voor het installeren van vloerverwarming samen met een vaste partner die gespecialiseerd is in vloerverwarming. Door deze samenwerking waarbij beide partijen lange ervaring hebben in hun vakgebied, heeft dit altijd tot goede resultaten geleid.

Zandcement dekvloer

Bij veel nieuwbouw, aanbouw of verbouwingen van woningen wordt de vloer afgewerkt met een zandcement dekvloer. In deze deklaag kunnen leidingen voor water, vloerverwarming en elektra mooi worden weggewerkt. Wanneer parket echter volledig verlijmd wordt op een zandcement dekvloer, ondervindt de dekvloer krimpspanning. Dit kan worden opgevangen door de vloer zwevend te leggen.

Houten vloerverwarming voorbeeld

Anhydriet dekvloer

Een anhydriet dekvloer is opgebouwd uit een mengsel van gips, zand en water. Deze samenstelling zorgt ervoor dat de vloer een grotere buig- en treksterkte heeft dan een zandcement dekvloer. Een anhydriet dekvloer wordt niet gesmeerd maar gevloeid. Dit zorgt voor een naadloos resultaat met weinig tot geen oneffenheden. Een houten parket vloer kan direct op de dekvloer verlijmd worden.

Carbid Meting

Een carbid meting wordt vooral uitgevoerd bij anhydriet dekvloeren. Bij een anhydriet dekvloer is een indicatieve meting niet alleen niet voldoende, aangezien die vooral het vochtpercentage aan het oppervlak meet. Bij een carbid meting ga je echt tot onderin de dekvloer en wordt er een chemische meting gedaan en weet je daadwerkelijk wat het vochtpercentage is van de anhydriet dekvloer. De waarde die het mag hebben om parket er op te leggen is 0,3%.

Waarom is het belangrijk dat er maar 0,3% vocht in de dekvloer zit?

Op het moment dat het meer is, en het gaat omhoog trekken met de tijd, bestaat er een grote kans dat de vloer los komt te liggen of dat de PVC-vloer loslaat. Omdat er veel vragen bestaan over anhydriet dekvloeren en daarbij de carbid meting (ook wel “CM-meting” genoemd) hebben wij deze video gemaakt:


Carbid meeting Baltussen vloeren

Wij komen bij u op locatie langs om de dekvloer te inspecteren, en u te voorzien van een passend advies om het plaatsen van uw nieuwe vloer in goede banen te leiden.

Welke houten vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

Een houten vloer is een natuurproduct; hout is van zichzelf minder geschikt voor vloerverwarming. Dit komt doordat hout van zichzelf minder gemakkelijk warmte doorlaat dan bijvoorbeeld steen. Dit is ook een van de reden waarom massief houten vloeren niet gebruikt kunnen worden in combinatie met vloerverwarming. Daarnaast werkt massief hout te veel (het hout krimpt of zet uit), en de planken zijn te dik waardoor veel rendement verloren gaat. Lamelparket of een duoplank is hiervoor de oplossing: lamelparket of een duoplank bestaat uit een onderlaag van watervast kruislings verlijmd multiplex met een massief houten toplaag. Deze onderlaag zorgt ervoor dat de werking van het hout wordt teruggebracht tot een minimum.

Welke legwijzes zijn geschikt voor vloerverwarming

Er zijn verschillende legwijzes voor houten vloeren. Dit zijn zwevend, verlijmd en de traditionele tapis legwijze. De meest gekozen legwijze voor een houten vloer in combinatie met vloerverwarming is rechtstreeks verlijming. Doordat de vloer rechtstreeks gelijmd wordt met speciaal ontwikkelde lijm, wordt de warmte goed doorgelaten. Dit zorgt ervoor dat de weerstandswaarde zo laag mogelijk is. Dit levert dezelfde weerstandswaarden op als een PVC vloer.

In sommige gevallen wordt ervoor gekozen een houten vloer zwevend te leggen op vloerverwarming. Wanneer een vloer zwevend wordt gelegd, gaat de weerstandswaarde iets omhoog. Dit komt doordat er een ondervloer gelegd moet worden. Dit zorgt voor een kleine ruimte met lucht tussen de dekvloer en de vloer zelf. Baltussen Vloeren gebruikt een speciale heat foil. Deze ondervloer is een soort warmtedeken, die ervoor zorgt dat de warmte goed wordt doorgegeven.

Wanneer wordt er gekozen voor zwevend leggen in combinatie met vloerverwarming?
Zwevend leggen van een vloer in combinatie wordt vrijwel alleen gekozen wanneer er in een appartementencomplex een zwevende dekvloer aanwezig is. In verband met geluidsoverdracht mag een vloer niet verlijmd worden in appartementencomplexen.

De tapis legwijze is een legwijze waarbij standaard spaanplaten gelijmd en geschroefd worden aan de dekvloer. Hierop wordt er een houten vloer gelijmd en gespijkerd en vervolgens afgewerkt op locatie. De spaanplaten laten onvoldoende warmte door waardoor dit niet geschikt is. Hierdoor wordt er gewerkt met spaanplaat broodjes. Dit is een ruwe eiken ondervloer die de warmte goed doorlaat. Op deze manier is het mogelijk om een traditionele vloer te leggen op vloerverwarming.

Welke houtsoorten zijn geschikt voor vloerverwarming

Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor vloerverwarming. Toch zijn de meeste houtsoorten uitstekend te gebruiken in combinatie met vloerverwarming, zoals eiken, noten, kambala en afzelia. Deze houtsoorten zijn het minst vochtgevoelig, wat ze het meest geschikt maakt voor vloerverwarming. Andere houtsoorten die goed gecombineerd kunnen worden met vloerverwarming zijn bijvoorbeeld esdoorn (ahorn), berken, kersen, jatoba en merbau. Ook bamboevloeren kunnen gelegd worden op vloerverwarming. Beuken, essen en maple zijn voorbeelden van houtsoorten die niet goed te combineren zijn.

Houten vloeren isoleren toch?

Klopt! Een houten vloer voelt daarom ook warmer aan dan bijvoorbeeld PVC of laminaat. In praktijk brengt dit een mooi voordeel met zich mee. Tegenwoordig zijn woningen goed geïsoleerd; er gaat weinig warmte verloren. Wanneer een ruimte verwarmd is kan de vloerverwarming op een lagere stand worden gezet. Bij vloeren als PVC en laminaat zal de vloer gauw weer koud aanvoelen. Hout houdt de warmte beter vast waardoor deze prettig aanvoelt.

Het tegenovergestelde vindt plaats in de zomer, wanneer u het liefst heeft dat de vloer koud aanvoelt. In de zomer is een houten vloer vaak wat koeler dan PVC, steen en laminaat. Hierdoor ervaren veel klanten een houten vloer als extra prettig op vloerverwarming.

Gaat isoleren ten koste van de weerstandswaarde?

Wij hebben speciale collecties welke ontwikkeld zijn voor vloerverwarming. Het uitgangspunt van deze collecties zijn lage weerstandswaarde maar wel een echte houten vloer. In de volgende paragraaf leest u alles over de weerstandswaarde van de houten vloeren.

Welke weerstandswaardes hebben houten vloeren?

Doorgaans wordt aangenomen dat een houten vloer slecht warmte en kou doorlaat. Dat zou betekenen dat u uw vloerverwarming extra hard aan zou moeten zetten om resultaat te merken van uw vloerverwarming. Dat kost veel geld en levert weinig op. Tegenwoordig zijn de houten vloeren van bijvoorbeeld Bauwerk Parkett gemaakt van twee lagen hout. Dit zorgt voor een beter warmtedoorlating, zodat het rendement veel hoger is.

Wat is een RC waarde?

De RC (resistance construction; ‘warmteweerstand’) waarde geeft aan welke warmteweerstand wordt geboden. Hoe lager de RC waarde, hoe minder weerstand een bepaald materiaal biedt. Een lage RC waarde is dus ideaal. Het rendement is afhankelijk van de dikte en de legwijze van de vloer.

De RC waarde van een gietvloer is bijvoorbeeld 0,02 (m² K/W). Lamelparket van 12 mm dik ligt rond een RC waarde van 0,08, een PVC vloer van 4,5 mm dik rond de 0,04 en een tapisvloer van 9 mm dik heeft een waarde van 0,079 (deze waarden betreffen enkel de vloermaterialen zelf, tussen-/ondervloeren niet meegerekend). Een goede houten vloer van Baltussen Vloeren heeft een RC waarde tussen de 0,04 – 0,08.

Waarom uw vloerverwarming en houten vloer via Baltussen Vloeren laten verlopen?

Baltussen Vloeren is uw enige aanspreekpunt

U kunt zowel de vloerverwarming, de lijm, de dekvloer, de houten parketvloer én de houten vloer in zijn geheel door Baltussen Vloeren laten verzorgen. Hierbij wordt de kwaliteit van alle disciplines door ons gegarandeerd. Wij nemen onze verantwoordelijkheid en durven garant te staan voor de kwaliteit van de gehele vloer, van begin tot eind. Al onze partners hebben meer dan 30 jaar ervaring in eigen vakgebied en zijn een volwassen speler in eigen industrie. Kort gezegd: u bent de opdrachtgever voor Baltussen Vloeren, en wij zorgen ervoor dat alle disciplines, op eigen onderdeel, kwaliteit leveren.

  • Eén aanspreekpunt tijdens het hele proces rondom uw vloer én vloerverwarming
  • Garantie vloerverwarming en houten vloer onder één dak
  • Totaalservice voor marktconforme prijzen
  • Eerlijk en deskundig advies en begeleiding van begin tot eind
  • Er wordt gebruik gemaakt van nieuwe technieken en de meest innovatieve producten

Parket en vloerverwarming

Meer informatie vindt u op Vloerverwarmingenparket.nl.

Prijs van houten met vloerverwarming

Bent u benieuwd naar de prijs van een houten vloer met vloerverwarming? U kunt een prijsindicatie voor een specifieke vloer aanvragen op onze Zoek uw vloer-pagina. Ook kunt u natuurlijk contact met ons opnemen; wij staan u graag te woord.

Wie is Baltussen

Baltussen Vloeren is altijd op zoek naar een goed gesprek! Wij verkopen niet gewoon vloeren, maar een levenslange belevenis. Kom inspiratie opdoen in onze showroom, of maak een afspraak en haal onze showroom naar u thuis.

 

  • Sinds 1974 landelijke werkzaam in het installeren van parket, hout en PVC vloeren
  • Het totaalconcept met vloerverwarming, wij leggen deze ook aan, zodat garantie en afstemming bij 1 partij ligt
  • Een vast team van zeer ervaren parketteurs en stoffeerders
  • Wij ontzorgen graag in uw vloerproject, vanaf het begin tot NA de oplevering