Bekijk hier al onze vloeren

Eikenhout is de meest populaire houtsoort voor vloeren. Eikenhout biedt onwijs veel mogelijkheden, doordat het makkelijk bewerkbaar is. Een eikenhouten vloer past door de vele mogelijkheden en tijdloos karakter in vrijwel ieder interieur en elk type woning.

Eikenhouten vloeren zijn verkrijgbaar als lamelparket, massief hout en duo-/multiplank. Daarnaast kunnen eiken vloeren zowel zwevend gelegd of verlijmd worden. Bovendien is eikenhout zeer geschikt voor gebruik op vloerverwarming. Voor hout in combinatie met vloerverwarming hebben wij speciale collecties die warmte goed doorgeven.

Legpatronen eiken houten vloer

Eiken parketvloeren zijn geschikt voor vele legpatronen. Enkele voorbeelden zijn stroken (ook wel ‘planken’ genoemd), visgraat en Hongaarse punt. Verder zijn er nog een aantal minder vaak voorkomende legpatronen mogelijk, zoals het Versailles patroon, blokpatroon en meer. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. Naast het legpatroon is er ook variatie in de planken mogelijk, zoals brede of smalle eiken planken.

Afwerkingen eiken houten vloer

Bij een eikenhouten vloer is een afwerklaag altijd nodig om de houten vloer te beschermen. Voor eikenhout zijn vele behandelingen mogelijk. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit opties als olie, lak, hardwax of wax. Hierdoor heeft u altijd de afwerking die bij u past! Daarnaast zijn er nog afwerkingen mogelijk als verouderen, roken of borstelen. De behandeling en afwerking die u kiest bepalen voor een groot deel de kleur en uitstraling van de vloer, ook wel het karakter.

Een gerookte eiken houten vloer

Een gerookte eiken houten vloer heeft bijvoorbeeld een vergrijsd effect, alsof deze al tientallen jaren oud is. Dit resultaat wordt behaald door de vloer te behandelen met ammoniak in speciale rookkamers. Het ammoniak gaat een reactie aan met het looizuur in eiken en creëert natuurlijke kleur variaties.

Verouderen eiken houten vloer

Een verouderde eiken houten vloer heeft een uniek, doorleeft karakter. Er zijn verschillende verouderingstechnieken mogelijk. Een voordeel van een verouderde eiken houten vloer, is dat dagelijkse leefsporen het verouderde karakter van een eiken houten vloer versterkt.

Geborstelde houten vloer

Een geborstelde eiken houten vloer schraapt de wat zachtere deeltjes uit de nerf van het hout. Hierdoor worden de groeven net wat dieper. Hierdoor krijgt de vloer naast een fysieke beleving ook een wat matte uitstraling in het strijklicht. Wij hebben verschillende samples om het effect van een geborstelde eiken houten vloer te laten zien.

Eiken kleuroliën

Baltussen Vloeren biedt een ruim assortiment met kleuroliën. Hiermee zijn er tal van mogelijkheden. Wij kunnen u in onze showroom, maar ook bij u thuis tal van mogelijkheden laten zien. Naast de vele kleuren, biedt ons assortiment ook de mogelijkheid om de vloer te verlichten of juist een donkere uitstraling mee te geven. Zo zorgen de witte en naturel olie voor een lichte vloer met een frisse en moderne uitstraling. Een donkere kleur olie creëert een warme en sfeervolle uitstraling.

Wij komen graag op bezoek met vloer voorbeelden zodat u een goede indruk krijgt van de sfeer die de vloer uit kan stralen. U kunt ook direct online een vrijblijvende offerte aanvragen.

Eiken Duoplank/multiplank

Houten planken hebben zich door de tijd heen doorontwikkeld. Vroeger werden planken volledig uit eiken gemaakt (eiken massieve planken). Doordat huizen beter worden geïsoleerd en vaak vloerverwarming aanwezig is, zijn deze planken minder geschikt in de huidige tijd. Hier hebben de vloeren producenten wat op verzonnen namelijk: Eiken Duoplanken / multiplanken.

Wat is een duoplank of multiplank?

De termen ‘duoplank,’ ‘multiplank’ en ‘lamelparket’ zijn verschillende benamingen voor dezelfde soort vloer. Hiermee wordt bedoeld dat de vloer uit twee of meerdere lagen is opgebouwd. Dit zijn een toplaag en een multiplex onderlaag. Met een eiken duoplank/multiplank vloer haalt u een vloer in huis met de uitstraling van een massieve vloer, maar met minder werking van het hout.

Voordelen eiken duoplank en multiplank

  • geschikt voor vloerverwarming;
  • zeer stabiel (trekt niet krom onder normale omstandigheden);
  • geschikt voor zowel verlijmd als zwevend leggen;
  • goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Door het gebruik van de multiplex onderlaag, is de vloer goed bestand tegen inkrimpen en uitzetten als gevolg van vocht- en temperatuurwisselingen. Hierdoor ontstaan er geen naden tussen de planken, zoals bij massieve vloeren vaak het geval is.

Ook maakt de onderlaag parket geschikt voor gebruik op vloerverwarming.

Eiken duoplank/multiplank: duurzamer en milieuvriendelijker

Bij eiken duoplank en multiplank bestaat de toplaag uit langzaam groeiend hardhout. De onderlaag is gemaakt van sneller groeiend naaldhout. Door deze opbouw wordt er tot 80% minder hardhout verbruikt dan bij een massief houten vloer het geval is. Dit maakt de eiken duoplanken meer duurzaam. Tevens zijn al onze eiken duoplanken FSC-gecertificeerd.

Massief eiken vloer

Massief eiken vloeren zijn planken gezaagd uit één stuk natuurlijk vol eikenhout. Dit kan van verschillende houtsoorten, maar in Nederland worden voornamelijk eiken massief houten vloeren gemaakt en verkocht. Desondanks verkoopt Baltussen Parket ook Purebamboo massief parketvloeren. Massief houten vloeren zijn de eenvoudigste vorm van vloerbedekking en daarnaast ook een van de oudste. Door de jaren heen wordt er steeds minder gekozen voor een eiken massieve houten vloer. De meeste mensen geven een voorkeur aan een eiken lamelplank of eiken duoplank.

Hier leest u meer over de voor- en nadelen.

Wie is Baltussen

Baltussen Vloeren is altijd op zoek naar een goed gesprek! Wij verkopen niet gewoon vloeren, maar een levenslange belevenis. Kom inspiratie opdoen in onze showroom, of maak een afspraak en haal onze showroom naar u thuis.

 

  • Ervaring met het leggen van vloeren sinds 1974
  • Eigen team van parketteurs
  • Jarenlange ervaring met het leggen van houten vloeren op vloerverwarming
  • Webshop met onderhoudsproducten voor uw vloer