Massief eiken vloeren zijn planken gezaagd uit één stuk natuurlijk vol eiken hout. Dit kan van verschillende houtsoorten, maar in Nederland worden voornamelijk eiken massief houten vloeren gemaakt en verkocht. Desondanks verkoopt Baltussen Parket ook Purebamboo massief parketvloeren. Massief houten vloeren zijn de eenvoudigste vorm van vloerbedekking en daarnaast ook een van de oudste. Door de jaren heen wordt er steeds minder gekozen voor een eiken massieve houten vloer. De meeste mensen geven een voorkeur aan een eiken lamelplank of eiken duoplank.

Wat zijn de voordelen van een massief houten vloer?

Een van de hoofdredenen waarom mensen kiezen voor een houten vloer, is dat een massieve houten vloer langer meegaat. Een eiken massieve vloer bestaat volledig uit eiken en kan hierdoor vaker geschuurd worden, let hierbij op dat je vloer kan schuren tot aan de veer en groef verbinding. De vloeren zijn geschikt voor gebieden zoals gangen in woningen of kroegen, winkels, kantoren en horeca, waar de vloer intensief belopen wordt. Wel moet gezegd worden, dat u bij lamelparket voor een dikkere toplaag van bijvoorbeeld 6 millimeter kunt kiezen. Hierdoor kan deze ook vaker geschuurd worden dan het geval is bij de standaard toplaag dikte van 4 millimeter.

Een tweede voordeel van massief eiken houten vloer is dat door de werking van hout en mogelijke rustieke uitstraling, massieve vloeren de perfecte klooster vloeren zijn. Dit zorgt voor een bijzondere beleving. Een massief eiken vloer heeft een rustieke, levendige uitstraling. Dit is te danken aan de fraaie noesten en scheuren die in het hout zitten. Bij lamelparket is dit niet het geval: lamelparket bestaat uit een massief houten toplaag met een multiplex ondergrond. Wanneer de noesten en scheuren in de toplaag niet worden opgevuld (ook wel ‘gestopt’ genoemd), kijkt u direct op het multiplex.

Een tweede voordeel van massief hout, is dat het erg duurzaam is. Er kan vaker worden geschuurd, doordat het hout dikker is dan de toplaag van lamelparket. Hierdoor is een massief houten vloer ideaal voor gebieden zoals gangen in woningen of kroegen, winkels, kantoren en horeca, waar de vloer intensief belopen wordt. Wel moet gezegd worden, dat u bij lamelparket voor een dikkere toplaag van bijvoorbeeld 6 millimeter kunt kiezen. Hierdoor kan deze ook vaker geschuurd worden dan het geval is bij de standaard toplaag dikte van 4 millimeter.

Wat zijn de nadelen van een massief houten vloer?

Een nadeel van houten vloeren, is dat massief hout kan werken. Massief hout is veel gevoeliger voor vocht en temperatuur dan duoplanken of lamelparket. Hierdoor zijn deze vloeren niet geschikt voor vochtige ruimtes als kelders, schuren, toiletten en badkamers. Wanneer er over massief hout gelopen wordt, kan dit meer kraken dan lamelparket. Dit is te verhelpen door het hout te verlijmen aan de ondergrond.

Daarnaast zijn massief houten vloeren niet te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Dit komt doordat massief eiken vloeren kunnen kromtrekken bij grote temperatuurverschillen. Duoplanken of lamelparket  is daarom een betere keuze, wanneer u een houten vloer wilt in combinatie met vloerverwarming.

Ook zijn de massief houten vloeren vaak prijzig in aanschaf prijs. De complete plank bestaat uit duurzaam hout wat de plank duurder maakt dan bijvoorbeeld een soortgelijke duoplank of lamelparket.

Is een massief eiken vloer geschikt voor u?

Houten vloeren zijn erg mooie vloeren met een lange levensduur. Duoplanken of  Lamelparket ziet er echter bijna net zo mooi uit, maar heeft veel betere eigenschappen dan massief eiken vloeren. Daardoor is lamelparket voor de meeste mensen een verstandige keuze. Maar mocht u een vloer willen met een robuustere uitstraling, dan is een massief houten vloer misschien toch het overwegen waard. Neem contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen u graag bij het maken van een keuze.

Wie is Baltussen

Baltussen Vloeren is altijd op zoek naar een goed gesprek! Wij verkopen niet gewoon vloeren, maar een levenslange belevenis. Kom inspiratie opdoen in onze showroom, of maak een afspraak en haal onze showroom naar u thuis.

 

  • Sinds 1974 landelijke werkzaam in het installeren van parket, hout en PVC vloeren
  • Het totaalconcept met vloerverwarming, wij leggen deze ook aan, zodat garantie en afstemming bij 1 partij ligt
  • Een vast team van zeer ervaren parketteurs en stoffeerders
  • Wij ontzorgen graag in uw vloerproject, vanaf het begin tot NA de oplevering