Een gerookte eiken vloer is een nieuwe eiken vloer met een vergrijsd effect alsof deze al tientallen jaren oud is. Dit is mogelijk door de planken te behandelen met ammoniakvloeistof. Dit wordt ook wel ‘roken’ genoemd. In een speciale, afgesloten rookkamer wordt het hout behandeld met ammoniak. Hierdoor treedt verkleuring op, door een chemische reactie tussen de tannine (ook wel ‘looizuur’ genoemd) in het hout en de ammoniakdamp. Eiken is een van de weinige houtsoorten die gerookt kan worden, omdat eiken looizuur bevat. Baltussen Parket heeft een uitgebreid assortiment aan gerookte vloeren.

Vergrote kleurnuances tussen de planken

Het roken van eikenvloer zorgt voor vergrote kleurnuances tussen de plank. Iedere plank bevat namelijk een andere hoeveelheid looizuur. Dit komt door verschillende natuurlijke omstandigheden waar de eikenboom aan blootgesteld is. Voorbeelden zijn: zon, wind en regen. Hierdoor kleurt de ene plank lichter of donkerder wanneer deze gerookt wordt, dan een andere plank. Dit geeft een uniek effect, waardoor de vloer nooit gaat vervelen.

Voordelen gerookte eiken vloer

De voordelen van een gerookte eiken vloer zijn:

  • een gerookte eiken vloer zorgt voor een verouderde look, die past in uiteenlopende interieurstijlen;
  • het roken van een eiken vloer geeft een zeer unieke uitstraling.

Een bijkomend effect van het roken, is dat gerookte eiken vloeren minder tot niet zullen vergelen. Ze worden naar verloop van tijd onder invloed van de Uv-straling van het zonlicht wat lichter.

Enkel of dubbel gerookt

De intensiteit en de tijdsduur van het roken bepalen hoe donker de vloer wordt. Er wordt vaak gesproken over enkel gerookt en dubbel gerookt. Hoe zwaarder de vloer gerookt wordt hoe donkerder en grotere kleurnuances ontstaan.

Het roken van een vloer kan ook gecombineerd worden met andere behandelingen, zoals borstelen of verouderen.

Behandeling gerookte eiken vloer

Een gerookte houten vloer moet afgewerkt worden met olie. Een naturel olie zorgt voor een bruin, zwarte vergrijsde uitstraling.

Eiken vloer gerookt wit geolied

Kiest u voor een witte of grijze olie dan worden de donkere delen in het hout versterkt en komt de tekening van het hout heel duidelijk naar boven. Het lijkt dan alsof er een dunne laag witte of grijze olie over de vloer heen ligt. Bekijk hieronder zelf het resultaat.

Is een gerookte eiken vloer iets voor u?

Een gerookte eiken vloer is ideaal voor mensen die houden van een drukke, levendige vloer met veel kleurverschillen tussen de planken. Is een gerookte eiken vloer iets voor u? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden of vraag direct online een vrijblijvende offerte aan via onze offertepagina.

Wie is Baltussen

Baltussen Vloeren is altijd op zoek naar een goed gesprek! Wij verkopen niet gewoon vloeren, maar een levenslange belevenis. Kom inspiratie opdoen in onze showroom, of maak een afspraak en haal onze showroom naar u thuis.

 

  • Sinds 1974 landelijke werkzaam in het installeren van parket, hout en PVC vloeren
  • Het totaalconcept met vloerverwarming, wij leggen deze ook aan, zodat garantie en afstemming bij 1 partij ligt
  • Een vast team van zeer ervaren parketteurs en stoffeerders
  • Wij ontzorgen graag in uw vloerproject, vanaf het begin tot NA de oplevering