Er zijn verschillende soorten planken die gebruikt kunnen worden voor het leggen van een parketvloer. De drie hoofdtypen planken zijn de duoplank, multiplank en lamelparket. Op deze pagina leggen wij u de verschillen uit tussen deze typen planken.

Eiken Duoplank/multiplank

Houten planken hebben zich door de tijd heen doorontwikkeld. Vroeger werden planken volledig uit eiken gemaakt (eiken massieve planken). Doordat huizen beter worden geïsoleerd en vaak vloerverwarming aanwezig is, zijn deze planken minder geschikt in de huidige tijd. Hier hebben de vloeren producenten wat op verzonnen namelijk: Eiken Duoplanken / multiplanken.

Wat is een duoplank of multiplank?

De termen ‘duoplank,’ ‘multiplank’ en ‘lamelparket’ zijn verschillende benamingen voor dezelfde soort vloer. Hiermee wordt bedoeld dat de vloer uit twee of meerdere lagen is opgebouwd. Dit zijn een toplaag en een multiplex onderlaag. Met een eiken duoplank/multiplank vloer haalt u een vloer in huis met de uitstraling van een massieve vloer, maar met minder werking van het hout.

Voordelen eiken duoplank / multiplank

 • geschikt voor vloerverwarming;
 • zeer stabiel (trekt niet krom onder normale omstandigheden);
 • geschikt voor zowel verlijmd als zwevend leggen;
 • goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Door het gebruik van de multiplex onderlaag, is de vloer goed bestand tegen inkrimpen en uitzetten als gevolg van vocht- en temperatuurwisselingen. Hierdoor ontstaan er geen naden tussen de planken, zoals bij massieve vloeren vaak het geval is. Ook maakt de onderlaag parket geschikt voor gebruik op vloerverwarming.

Lamelparket eiken

Lamelparket eiken is een vloer die veel gelegd wordt. We hebben een ruim assortiment lamelparket vloeren in verschillende prijsklassen. Lamelparket wordt ook wel vaak duoplank of multiplank genoemd, maar er zit een verschil tussen de planken.

Zowel een duoplank/multiplank als lamelparket hebben een toplaag. De planken verschillen in de onderlagen. Lamelparket planken hebben een onderlaag gemaakt van naaldhout, berken of eiken. Deze lagen zijn kruislings aan elkaar gelijmd, wat zorgt voor een stabiele opbouw. Hierdoor zijn lamelparket eiken vloeren goed zwevend te leggen en zijn ze te combineren met vloerverwarming.

Voordelen lamelparket

 • geschikt voor vloerverwarming;
 • geschikt voor zowel verlijmd als zwevend leggen;
 • goede prijs-kwaliteitsverhouding.
 • Duurzamer en milieuvriendelijker

Bij eiken duoplank en multiplank bestaat de toplaag uit langzaam groeiend hardhout. De onderlaag is gemaakt van sneller groeiend naaldhout. Door deze opbouw wordt er tot 80% minder hardhout verbruikt dan bij een massief houten vloer het geval is. Dit maakt de eiken duoplanken meer duurzaam. Tevens zijn al onze eiken duoplanken FSC-gecertificeerd.

Massief eiken vloer

Massief eiken vloeren zijn planken gezaagd uit één stuk natuurlijk vol eiken hout. Dit kan van verschillende houtsoorten, maar in Nederland worden voornamelijk eiken massief houten vloeren gemaakt en verkocht. Desondanks verkoopt Baltussen Parket ook Purebamboo massief parketvloeren. Massief houten vloeren zijn de eenvoudigste vorm van vloerbedekking en daarnaast ook een van de oudste. Door de jaren heen wordt er steeds minder gekozen voor een eiken massieve houten vloer. De meeste mensen geven een voorkeur aan een eiken lamelplank of eiken duoplank.

Wat zijn de voordelen van een massief houten vloer?

Een van de hoofdredenen waarom mensen kiezen voor een houten vloer, is dat een massieve houten vloer langer meegaat. Een eiken massieve vloer bestaat volledig uit eiken en kan hierdoor vaker geschuurd worden, let hierbij op dat je vloer kan schuren tot aan de veer en groef verbinding. De vloeren zijn geschikt voor gebieden zoals gangen in woningen of kroegen, winkels, kantoren en horeca, waar de vloer intensief belopen wordt. Wel moet gezegd worden, dat u bij lamelparket voor een dikkere toplaag van bijvoorbeeld 6 millimeter kunt kiezen. Hierdoor kan deze ook vaker geschuurd worden dan het geval is bij de standaard toplaag dikte van 4 millimeter.

Een tweede voordeel van massief eiken houten vloer is dat door de werking van hout en mogelijke rustieke uitstraling, massieve vloeren de perfecte klooster vloeren zijn. Dit zorgt voor een bijzondere beleving. Een massief eiken vloer heeft een rustieke, levendige uitstraling. Dit is te danken aan de fraaie noesten en scheuren die in het hout zitten. Bij lamelparket is dit niet het geval: lamelparket bestaat uit een massief houten toplaag met een multiplex ondergrond. Wanneer de noesten en scheuren in de toplaag niet worden opgevuld (ook wel ‘gestopt’ genoemd), kijkt u direct op het multiplex.

Een tweede voordeel van massief hout, is dat het erg duurzaam is. Er kan vaker worden geschuurd, doordat het hout dikker is dan de toplaag van lamelparket. Hierdoor is een massief houten vloer ideaal voor gebieden zoals gangen in woningen of kroegen, winkels, kantoren en horeca, waar de vloer intensief belopen wordt. Wel moet gezegd worden, dat u bij lamelparket voor een dikkere toplaag van bijvoorbeeld 6 millimeter kunt kiezen. Hierdoor kan deze ook vaker geschuurd worden dan het geval is bij de standaard toplaag dikte van 4 millimeter.

Wat zijn de nadelen van een massief houten vloer?

Een nadeel van houten vloeren, is dat massief hout kan werken. Massief hout is veel gevoeliger voor vocht en temperatuur dan duoplanken of lamelparket. Hierdoor zijn deze vloeren niet geschikt voor vochtige ruimtes als kelders, schuren, toiletten en badkamers. Wanneer er over massief hout gelopen wordt, kan dit meer kraken dan lamelparket. Dit is te verhelpen door het hout te verlijmen aan de ondergrond.

Daarnaast zijn massief houten vloeren niet te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Dit komt doordat massief eiken vloeren kunnen kromtrekken bij grote temperatuurverschillen. Duoplanken of lamelparket  is daarom een betere keuze, wanneer u een houten vloer wilt in combinatie met vloerverwarming.

Ook zijn de massief houten vloeren vaak prijzig in aanschaf prijs. De complete plank bestaat uit duurzaam hout wat de plank duurder maakt dan bijvoorbeeld een soortgelijke duoplank of lamelparket.

Is een massief eiken vloer geschikt voor u?

Houten vloeren zijn erg mooie vloeren met een lange levensduur. Duoplanken of  Lamelparket ziet er echter bijna net zo mooi uit, maar heeft veel betere eigenschappen dan massief eiken vloeren. Daardoor is lamelparket voor de meeste mensen een verstandige keuze. Maar mocht u een vloer willen met een robuustere uitstraling, dan is een massief houten vloer misschien toch het overwegen waard. Neem contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen u graag bij het maken van een keuze.

Wie is Baltussen

Baltussen Vloeren is altijd op zoek naar een goed gesprek! Wij verkopen niet gewoon vloeren, maar een levenslange belevenis. Kom inspiratie opdoen in onze showroom, of maak een afspraak en haal onze showroom naar u thuis.

 

 • Ervaring met het leggen van vloeren sinds 1974
 • Eigen team van parketteurs
 • Jarenlange ervaring met het leggen van houten vloeren op vloerverwarming
 • Webshop met onderhoudsproducten voor uw vloer