De geschiedenis van de houten vloer

Als sinds de middeleeuwen maakt men houten vloeren. Bomen werden in planken gezaagd en werden buiten gelegd om te drogen om deze vervolgens in huis in een bepaald patroon naast elkaar te leggen. Uiteraard experimenteerde men erop los door allerlei verschillende houtsoorten, meetpatronen en bewerkingsmanieren te gebruiken. In die tijd werden houten vloeren alleen in grote huizen en paleizen gelegd, puur omdat het erg duur was. Pas later deed de zogeheten parketvloer ook zijn intrede in andere interieurs. Parket is een bedekking wat bestaat uit houten delen die in verschillende maten en vormen gelegd kunnen worden. Ook de afwerking van het hout kan op verschillende manieren gedaan worden, namelijk: oliën, lakken of in de was zetten.

Houten vloeren in alle soorten en maten

Uiteindelijk is het aanbod van de houten vloer enorm gegroeid. Wereldwijd zijn er talloze houtsoorten waarmee wordt gewerkt. Van Oost-Afrikaans Panga Panga hout tot aan Oost Europees Raftwood Amazone hout wat gekloofd uit oude spoorbielzen. De houten vloer maakt qua aanbod een behoorlijke opmars. Ondanks het aanbod wordt op den duur de vraag steeds minder. De houten vloer is immers nog steeds een duur product vanwege het echte hout dat vakkundig bewerkt is tot een vloer. Dat maakt het voor gezinnen met een lager inkomen erg lastig. In het begin van de twintigste eeuw komen de tapijt- en linoleumvloerbedekkingen op de markt. Beide een veel goedkoper en makkelijker alternatief voor een duurdere houten vloer. Gelukkig boekt men in de loop der jaren steeds meer vooruitgang op het gebied van techniek. Dit zorgt ervoor dat er veel meer verbetering is gekomen in het bewerken en behandelen van hout waardoor een houten vloer steeds aantrekkelijker wordt.

Vertrouwd met hout

Uiteraard is een houten vloer nog steeds duurder dan een laminaat of linoleum vloer, maar toch staat de parketvloer nog steeds op nummer 1 voor zowel interieurarchitecten als de gewone consument. Een houten vloer biedt namelijk, in tegenstelling tot linoleum of tapijt, warmte en stijl. Door de enorme hoeveelheid soorten hout en afwerkingen biedt een parketvloer de uitkomst voor ieder interieur en voor iedere ruimte. Badkamers, keukens en zelfs gecombineerd met vloerverwarming, alles is mogelijk met een échte houten vloer. Een houten vloer is een beleving waar u zich vertrouwd bij voelt. Vertrouwd met hout, net als wij van Baltussen Parket.

Bent u nieuwsgierig geworden wat ons assortiment aan houten vloeren is, klik dan hier. Daarnaast kunnen onze vakkundige adviseurs u op locatie voorzien van advies over de keuze van uw vloer in combinatie met uw interieur. Maak daarvoor geheel vrijblijvend een afspraak via ons contactformulier.