Wat zijn de voordelen van een massief houten vloer?

Een van de hoofdredenen waarom mensen kiezen voor een houten vloer, is omdat het mooie vloeren zijn. Massief houten vloeren hebben een rustieke, levendige uitstraling. Dit is te danken aan de fraaie noesten en scheuren die in het hout zitten. Bij lamelparket is dit niet het geval: lamelparket bestaat uit een massief houten toplaag met een multiplex ondergrond. Wanneer de noesten en scheuren in de toplaag niet worden opgevuld (ook wel ‘gestopt’ genoemd), kijkt u direct op het multiplex.

Een tweede voordeel van massief houten vloeren, is dat ze erg duurzaam zijn. Doordat het hout dikker is dan de toplaag van lamelparket, kan er vaker worden geschuurd. Hierdoor zijn massief houten vloeren ideaal voor gebieden zoals gangen in woningen of kroegen, winkels, kantoren en horeca, waar de vloer intensief belopen wordt. Wel moet gezegd worden, dat u bij lamelparket voor een dikkere toplaag van bijvoorbeeld 6 millimeter kunt kiezen. Hierdoor kan deze ook vaker geschuurd worden dan het geval is bij de standaard toplaag dikte van 4 millimeter.

Wat zijn de nadelen van een massief houten vloer?

Een nadeel van houten vloeren, is dat massief hout kan werken. Massief hout is veel gevoeliger voor vocht en temperatuur dan lamelparket. Hierdoor zijn deze vloeren niet geschikt voor vochtige ruimtes als kelders, schuren, toiletten en badkamers. Ook kan massief hout meer kraken wanneer er over heen gelopen wordt dan lamelparket. Dit is te verhelpen door het hout te verlijmen aan de ondergrond.

Daarnaast zijn massief houten vloeren niet te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Dit komt doordat massief houten vloeren kunnen kromtrekken bij grote temperatuurverschillen. Lamelparket is daarom een betere keuze, wanneer u een houten vloer wilt in combinatie met vloerverwarming.

Conclusie

Houten vloeren zijn erg mooie vloeren met een lange levensduur. Lamelparket ziet er echter bijna net zo mooi uit, maar heeft veel betere eigenschappen dan massief houten vloeren. Daardoor is lamelparket voor de meeste mensen een verstandigere keuze. Maar mocht u een vloer willen met een robuustere uitstraling, dan is een massief houten vloer misschien toch het overwegen waard.